Durant els darrers anys s’ha parlat molt del concepte de Computació al núvol (Cloud Computing). La computació al núvol es basa en el lloguer d’espai a una màquina que resideix a Internet, on podem desplegar les nostres aplicacions. El principal avantatge de la computació al núvol és el seu baix cost ja que no requereix cap despesa inicial per la compra de servidors, i que ens permet augmentar la capacitat de computació del nostre servidor amb un sol click.
Us deixo una serie d’enllaços de les companyies més conegudes que que ofereixen serveis de cloud computing:
- Amazon Web Services
- Engine Yard
- Google App Engine
- Heroku
- Force.com
- Skytap
- VMware
- Rackspace Cloud
- GoGrid
- Windows Azure
Aquestes empreses ens ofereixen un espai on podem llençar les nostres aplicacions web, sense tenir-nos de preocupar de moure les dades en cas de que el nostre volum de visites augmenti.
Amazon Web Services
Recentment hem rebut un cupó gratuït per a provar Amazon Web Services, així que us explicarem una mica els serveis dels que disposen:
- Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2) proporciona un servidor virtual al núvol amb capacitats modificables. Permet allotjar maquines preconfigurades o realitzar una instal·lació personalitzada de les nostres aplicacions i arrencar-n’hi tantes instàncies com ens sigui necessari.
- Amazon Simple Storage Service (Amazon S3) proporciona un espai per emmagatzemar les nostres dades al núvol, permeten augmentar o reduir l’espai disponible amb uns pocs clicks.
Aquest dos serveis són els més coneguts i utitlizats per la gent, encara que també disposen d’altres molt interesants com són:
- Amazon Relational Database Service (Amazon RDS), per allotjar bases de dades relacionals.
- Amazon DynamoDB, per allotjar bases de dades NoSQL.
- Amazon Virtual Private Cloud (Amazon VPC), per definir xarxes de servidors privades al núvol, i poder disposar de màquines publiques i màquines privades accessibles només a través d’una connexió segura.
Aquests serveis es combinen amb Amazon CloudWatch que s’encarrega de monitoritzar l’estat de les nostres aplicacions i ens permet obtenir mètriques personalitzades per que puguem saber en tot moment que passa en el nostre desplegament. Aquestes mètriques ens poden ajudar a determinar si hem d’augmentar o reduïr els recursos que estem utilitzant a les nostres instàncies.
Tot aquests serveis es facturen en funció del nombre d’hores que s’utilitzen i son administrables a través d’una interficie web, des de on podem contractar administrar quins serveis tenim actualment funcionant, donar-los de baixa, i activar noves funcionalitats.